Dacă vrei un animal de companie, nu te uita doar că e cute şi că dă bine în poze.
Ia-ți un animal de companie doar când ești pregătit pentru asta!
Vrei un pui de cățel?
Informează-te mai întâi, ca să fii pregătit pentru această responsabilitate pentur următorii 10-15 ani, dar și pentru toate provocările.
Puiuții nu se despart de mama și de mediul lor decât după înțărcare (6-8 săptămâni). Schema completă de vaccinare pentru un puiuț sănătos (4 vaccinuri) durează până la 8 săptămâni, perioadă de imunizare în care puiuțul nu are voie să iasă din casă.
Știm că puiuții sunt irezistibili, dar și foarte mari consumatori de energie. În primul rând sunt foarte mâncăcioși, adică iau masa de 3-4 ori pe zi. Imediat după masă își face nevoile, așa că ori îl duci afară, ori îi amenajezi un loc în casă (în perioada de imunizare). Vei avea parte și de multe accidente prin casă sau pe canapea, deci să stai cu mopul pe aproape.
Un puiuț nu poate sta prea multe ore singur. Se plictisește, este curios și va roade și va explora tot apartamentul. Pentru siguranța lui trebuie să îți adaptezi casa: să ascunzi cablurile, lucrurile pe care nu le vrei distruse, plantele, șoșetele. Cu toate acestea, vei avea parte de stricăciuni, dar este normal, pentru că nu e un bibelou cuminte.
Nici nopțile nu vor fi prea liniștite în primele luni de viață împreună, pentru că puiul se trezește cu chef de joacă sau de plâns chiar când ți-e somnul mai drag.
Puiul are nevoie de atenție, supervizare, educație și mult timp împreună. Așa că gândește-te bine dacă ești pregătit să iei un puiuț în viața ta.
Vrei un pui de pisică?
Pisica este o responsabilitate pentru următorii 18-20 de ani, așa că gândește-te bine înainte de a lua această decizie.
Puiuțul poate fi luat de la mamă între 8 și 12 săptămâni de viață. Este foarte important să te ocupi de vaccinarea completă, pentru a avea o pisică sănătoasă.
Pisicuța poate să se simtă singură și tristă dacă stă multe ore singură. În plus, pentru că are o fire curioasă, poate să facă tot felul de stricăciuni sau să dea de belele prin casă.
Îți place să dormi până târziu? S-ar putea să nu îți convină să te trezești la 4 dimineața, pentru ca pisicuța a dat jos draperia sau îți roade degetele de la picioare.
Toți membrii familiei sunt de acord cu decizia, sigur nu e cineva alergic la părul de pisică? Sunt lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a lua o pisică.
Puiuții de pisică sunt adorabili, însă sunt plini de energie și au nevoie de mult timp, implicare și atenție din partea ta.
Vrei un câine?
Te poți angaja la această responsabilitate pentru următorii 15 ani? Dacă da, veți avea parte împreună de cele mai frumoase experiențe.
Cățelul va avea nevoie de atenția și timpul tău, pentru a fi fericit. Indiferent de vreme, trebuie să ieșiți de 2-3 ori pe zi la plimbare, chiar dacă ai curte. Trebui să aloci timp și pentru joacă și stimulare mentală, dar și pentru diverse experiențe care pot îmbogăți legătura dintre voi (călătorii, diverse explorări).
Câinii au nevoie de interacțiune socială, așa că vizitați cluburile de dresaj sau țarcurile de câini, pentru a vă putea întâlni cu alți oameni și câinii lor.
Nutriția trebuie adaptată la vârsta, talia și condiția medicală a câinelui, de aceea e important să îi dai hrană pentru animale, nu ce rămâne de la masa de prânz. Dacă ai timp să îi gătești, deja vorbim despre un alt nivel de dedicare din partea ta, felicitări!
La început va trebui să îl microcipezi și înregistrezi la vet, după care veți merge la vaccinuri și deparazitări anual. Sterilizarea este importantă, atunci când câinele ajunge la vârsta potrivită. Cu cât înaintează în vârstă, cu atât vor apărea problemele de sănătate. Investigațiile, tratamentele sau operațiile la cabinetele veterinare sunt extrem de costisitoare și este imposibil să le eviți.
Dacă te-ai hotărât să iei un câine, poți da șansa unuia din adăpost. Câinii se acomodează cu binele, așa că se va acomoda și la tine în casă, cu puțină răbdare. În plus, un câine adult sau senior crează foarte rapid o legătură și o conexiune cu omul său, nu trebuie să îți faci griji că nu l-ai iubi pentru că nu îl știi de pui.
Vrei o pisică?
Te poți angaja la această responsabilitate pentru următorii 18-20 ani? Dacă da, veți avea parte împreună de cele mai haioase și minunate experiențe.
Se spune că pisicii nu trebuie să îi acorzi prea multă atenție, pentru că se descurcă singură. Nimic mai fals: pisica are nevoie de atenția ta, de interacțiune zilnică și de joacă. Desigur, are nevoie și de o îmbogățire a mediului, care sa îi permită un comportament natural: locuri de cățărat, spații de ascuns.
Dacă pui mult preț pe canapeaua din piele sau pe alte articole de mobilă, atunci nu ți se potrivește o pisică, pentru că poate deveni locul ei preferat de ascuțit gheruțe. Nici plantele în ghiveci nu vor fi mai ferite.
Înainte de a aduce o pisică în familie trebuie să te asiguri că niciun membru al familiei nu este alergic. Există anumite rase cu risc scăzut de producere alergii.
Pisica este foarte curioasă și asta o poate pune în pericol. Trebuie să te asiguri că pisica nu poate sari de pe geam sau balcon și că nu poate ieși afară din casă.
O pisică cu access în stradă este expusă pericolelor precum accidente de mașini, bătăi cu alte pisici, otrăvire, atacul câinilor, contactarea unor boli virale, furt, etc. Dacă nu sterilizezi pisica, aceasta poate făta de 3 ori pe an. Dacă nu castrezi motanul și îl lași pe afară, vei fi direct responsabil de chinul a sute de pui de pisică din cartierul tău.
Dacă te-ai hotărât la o pisică, poți oricând adopta un puiț din cartierul tău sau o pisică din adăpost. Vei salva o viață și îți vei oferi un ghem blănos de bucurie!
O pisică nu are nouă vieți. Are una singură și de tine depinde să fie una lungă și fericită
Vrei un iepuraș?
Iepurașul e de iubit și drăgălit nu doar de Paște. Dacă iei un iepuraș gândește-te că îl vei avea pentru următorii 8 – 12 ani.
Pare mic, dar are și el nevoile lui: mișcare zilnică pentru o digestie corectă și pentru a evita îngrășarea. Dacă îl lași singur înafara cuștii trebuie să te asiguri că spațiul este sigur pentru el, altfel poate să roadă obiecte și să își facă rău.
Iepurașii iubesc interacțiunea cu oamenii, așa că ia-ți în fiecare zi timp să comunicați și să vă jucați.
Cușca iepurașului trebuie să fie încăpătoare și să îi ofere spațiul de explorare dar și de confort. În fiecare zi se curăță rumegușul, se împrospătează mâncarea și se schimbă apa.
Vizitele la veterinari sunt și ele obligatorii, iar investigațiile și tratamentele pot fi foarte costisitoare.
Ia-ți un iepuraș abia după ce te-ai documentat și ești convins că îi poți dedica timpul și atenția pentru întreaga lui viață.
Vrei un porcușor de Guinea?
Porcușorii de Guineea sunt animale de companie adorabile, dar trebuie să te documentezi înainte de a aduce unul în viața ta.
Chiar dacă acest animăluț nu trăiește la fel de mult cât un câine sau o pisică, el reprezintă o responsabilitate pe durata întregii lui vieți (o medie de 5-7 ani).
Porcușorii de Guinea sunt animale sociabile și sunt fericiți când trăiesc alături de semenii lor. Pentru evitarea puilor nedoriți, doi porcușori de același sex pot împărți o cușcă.
Ei iubesc interacțiunea cu oamenii, dar chiar și porcușorii socializați pot mușca (din joacă sau de stres), de aceea doar adulții și copiii de vârste mai mari se pot juca cu ei.
Cușca porcușorului trebuie să fie destul de încăpătoare pentru a oferi acestuia toate spațile necesare (de joacă, de odihnă, de mâncare și de făcut nevoile). Pentru doi porcușori, spațiul minim recomandat este de 1 m2. Cușca trebuie să fie amplasată într-o zonă unde stau și membrii familiei, dar nu direct în bătaia soarelui.
Dieta zilnică completă (10% din greutatea porcușorului) include legume proaspete și crochete pentru un adaos de Vitamina C. Legumele trebuie să fie proaspete și curate, nu congelate sau fierte. Printre fructele și legumele preferate sunt: mărul, morcovi (rădăcină și frunze), țelină, păstârnac, broccoli, struguri, ardei, varză, roșii, gulii, dovlecei, vinete. De asemenea, apa să fie mereu proaspătă.
Înainte de a cumpăra un porcușor, puteți verifica dacă există și pentru adopție. Chiar și adulții se acomodează ușor într-o familie unde primesc iubire.
Vrei o anumită rasă de câine sau pisică?
Când te gândești să aduci un câine sau o pisică în viața ta, întrebarea importantă este: „De ce aleg o anumită rasă?” Dacă răspunsul tău este bazat pe aparențe, pe aspectul fizic sau pe filmele și reclamele la modă, este clar că trebuie să te mai gândești.
Fiecare rasă are caracteristici distincte, iar alegerea trebuie să o faci analizând compatibilitatea animalului cu stilul tău de viață, nivel de activitate și resursele pe care le poți oferi.
E important să clarificăm ce înseamnă câine sau pisică de rasă. Un animal de rasă pură este cel care are un act de identitate (pedigree) care conține datele animalului dar și arborele genealogic al acestuia. Practic i se cunosc părinții, bunicii, străbunicii și se poate spune despre el că are toate caracteristicile rasei respective. Câinii de rasă fără pedigree sunt de fapt câini metiși care au în arborele genealogic un parinte de rasă, dar și părinte metis. Conform legii din România, sterilizarea câinilor de rasă comună și metiși cu deținători trebuie sterilizați.
Este important să căutați crescători etici și responsabili care pun accentual pe sănătatea și bunăstarea animalelor. Veți putea vizita canisa, vedea puiuții și mediul de viață al părinților. De cele mai multe ori puii vânduți pe platforme online sunt din ferme de pui unde animalele sunt ținute în condiții îngrozitoare și trăiesc doar pentru profitul proprietarilor. Cumpărând de la aceste personae nu faceți decat să încurajați suferința animalelor.
Un alt aspect important este că unele rase vin cu defecte genetice, predispoziții la afecțiuni medicale, probleme grave de sănătate care duc la costuri uriașe de acoperit în cabinete veterinare. Displazia de șold, hidrocefalie, spina bifida, stenoză pulmonară, hipertensiune arterială, probleme de piele, dificultăți de respirație, dermatită sau sindromul câinelui brahicefalic sunt câteva dintre afecțiunile medicale grave de care pot suferi. Din aceste cauze anumite rase nu au nici o speranță de viață prea mare.
Presă, influencerii, filmele și reclamele pot crea tendințe în alegerea raselor de animale de companie. Este important să nu cazi în capcana modei și să îți îndrepați atenția către nevoile reale ale animalului și capacitatea ta de a răspunde acestor nevoi. Animalele de companie nu sunt accesorii, ci membri iubiți ai familiei, iar alegerea unei rase ar trebui să se bazeze pe compatibilitatea și iubirea reciprocă.
Adopția unui câine sau a unei pisici din adăpost sau de pe stradă este o alternativă extrem de validă. Aceste animale, adesea neglijate din cauza modei, abia așteaptă să găsească un cămin iubitor. Mulți dintre acești patrupezi au personalități uimitoare și pot aduce bucurie și fericire în casele noastre. În plus, adoptarea unui animal salvează o viață și oferă o șansă la fericire.